Актуално|17.07.2018 12:03

Начална среща за Cross-Border Access2Heritage

logo interreg

На 28, 29 и 30 юни 2018 г. в община Волви се проведе началната среща на партньорите, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество “Пътища за достъпен туристически туризъм” (Access2Heritage). Водещият партньор на Access2Heritage е Управляващият орган на Национален парк Родопи, а проектът, финансиран от INTERREG V-A “Гърция-България 2014-2020″, включва следните девет (9) партньора:

Управляващ орган на Национален парк Родопи; Фонд за регионално развитие на Централна Македония; Община Волви; Агенция за местно икономическо развитие – Разлог (България), Национална конфедерация на хората с увреждания в Гърция; Съюз на хората с увреждания в България; Технологичен образователен институт на Централна Македония – Отдел за управление на бизнеса, Сдружение Ecoworld Rhodopes (България), Регионална младежка асоциация (България).

Бюджетът за проекта възлиза на 1,295,840.00 €, а за нашата институция е отпусната сума от 52400 € за дейностите, които ще бъдат изпълнени. Проектът ще продължи две години.

Основната цел на този проект е да подкрепи устойчивия туризъм, свързан с природното или културното наследство в трансграничната зона, и да консолидира района като международна туристическа дестинация с по-голяма достъпност чрез серия от дейности, предназначени да подкрепят туристическия проект и спектъра от услуги, свързани с него.

Освен всичко друго, проектът цели:

- за обмен на ноу-хау, експертни познания и добри практики, свързани с подобряването на достъпа до инфраструктурите за природно и културно наследство между партньорите;

- да повиши чувствителността на местните субекти към значението и потенциала на културния туризъм и да приеме стратегии за нейното жизнеспособно и всеобхватно планиране и развитие;

- да събира данни за достъпността и удобството за посетителите с увреждания и възрастните граждани на ключовите културни и природни ресурси в района и

- към изготвянето на съвместно проучване за стратегическото проектиране и планиране на брандирането на територията на трансганичния регион като международна туристическа дестинация за възрастни граждани и хора със специални нужди, предлагаща високо качество на ниски до достъпни цени.

В този контекст Access2Heritage включва кампании за повишаване на чувствителността на местно ниво, организиране и провеждане на фестивал и семинари за обучение за повишаване на достъпността.

 

intereg_kick_006 intereg_kick_002

  • Сподели тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Остави отговор