Актуално|03.12.2013 11:01

Младежи могат да кандидатстват за “Модел на Европейския съюз 2014″

images (5)

Конференцията “Модел на Европейския съюз”, която представлява симулация на взимането на решения и на законодателните процедури в ЕС, ще събере повече от 150 млади европейци в Европейския парламент в Страсбург, Франция, между 29 март и 5 април 2014 г.За една седмица участниците ще имат възможност да научат повече за работата в евроинституциите с фокус върху законодателната процедура, включваща Европейския съвет и Съвета на ЕС.

По време на конференцията участниците ще играят роли на министри от държави членки на ЕС, евродепутати, лобисти, журналисти и преводачи.

Предложенията за дебат на “Модел на ЕС 2014″ са:

- Предложение за директива на Европейския парламент и Съвета за Европейския социален фонд
- Търговско споразумение между ЕС и САЩ/Трасатлантическо търговско и инвестиционно партньорство

Изисквания и кандидатстване

Могат да участват младежи на възраст между 18 и 26 години от всички държави членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Кандидатите трябва да изпратят есе по един от следните въпроси:

1. Ще допринесе ли Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство за европейското възстановяване и по какъв/какви начин/?

2. До каква степен скорошните мерки срещу младежката безработица, приети от евроинституциите, ще повлияят на участието на младите избиратели в изборите за Европейски парламент?

3. Оценете ролята на правителствата на държавите членки на ЕС в търговските преговори със САЩ

Участниците могат да изберат до две роли от шестте предложени – член на Европейския парламент, министър в Съвета на ЕС, журналист, фотожурналист, видеожурналист, лобист и преводач.

Такси и стипендии

Таксата за участие е 150 евро и покрива настаняването в хостел, храна, социална програма всяка вечер и местния транспорт в Страсбург.

Краен срок: 5 януари 2014 г.

Подробности можете да намерите на интернет страницата на инициативата

  • Сподели тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Остави отговор